Kjell Frejdig

Född (1944) och uppvuxen i Köping, men bor sedan 20 år i Kolsva.

Började spela munspel när min far som spelade fiol övade tillsammans med en dragspelare hemma hos oss. Jag satt i köket och lärde mig låtarna på mitt munspel.

Dragspel blev det senare. Min äldste bror i Stockholm köpte grannens dragspel och ställde det  hemma i Köping. Där blev det stående eftersom brorsan inte spelade dragspel.

Som 11 åring var jag nyfiken och började använda spelet. Tog ut låtar på gehör och upptäckte att det gick ganska lätt. Började spela, ofta med min far, ibland på fester, ibland på äldreboenden.

Från 1987 då jag blev egenföretagare blev det mer sällan av spelandet. Men på fester som midsommar, kräftskivor, jul och kräftskivor vid husvagnen gick det inte att låta bli ”spelet”!

Årtalet 2010 blev det en vändpunkt.

Jag är nu med i 3 dragspelsklubbar tack vare det!  Det var min kusin med fru som träffade Bo och Gulli Edin i Spanien. Bosse hade dragspelet med sig. Det blev tal om att även jag spelade dragspel. Kusinen fixade så att vi träffades och fick spela tillsammans. Bosse gillade att spela med mig och bad mig gå med i Köpingsklubben. Efter 4 år hade jag inte kommit mig för att göra det. Bosse ringde då Sven o Monika Krysén. De ringde sedan upp mig och då blev jag medlem i Köping februari 2014.

Därefter blev jag också medlem i Roslagsbälgarna i maj 2015.

Pratade med Olavi som tyckte att jag skulle besöka dragspelsklubben i Hallstahammar och lyssna. Ångrar inte besöket utan har gått med i klubben och trivs jättebra! Längtar alltid till nästa gång så man får träffa och spela tillsammans med alla trevliga musikanter.

Visst är det kul med dragspel!

 

Kjell